Punt 75.
Punt 75 ligt tussen de grote stuwwal die onder het westen van Hilversum loopt, en een kleinere stuwwal nabij de Soestdijkerstraatweg. Het bekken tussen deze stuwwallen is voor een groot deel opgevuld met dekzand. In het dekzand vinden we ook hier bovenin een zandige faciës en daaronder een leemhoudende faciës, afgezet onder verschillende klimaatregimes. In het leemhoudend dekzand, en op het grensvlak tussen leemhoudend en zandig dekzand, zijn kryoturbate vervormingen waargenomen.


Foto 1: Overzicht bouwput




De bouwput is maximaal zo'n 1,5 meter diep. In deze put, met een omvang van zo'n 50 x 50 meter, is uitsluitend dekzand waargenomen.
Foto 2: Profiel met zandig dekzand




Bovenin het profiel vinden we zandig dekzand. De laag zandig dekzand is ruim een meter dik. Het zand heeft de kenmerkende korrelgrootte van 180-210 um, is in dit profiel vrijwel grindloos en horizontaal gelaagd. De donkere bandjes zijn secundair gevormde ijzerbandjes.
Foto 3: Detail overgang zandig naar lemig dekzand




Op de overgang van zandig naar leemhoudend dekzand is verstoring opgetreden door kryoturbatie. Iets onder het midden van de foto twee gedispergeerde leemlaagjes. Links van de troffel zijn vlamstructuren zichtbaar op het grensvlak van de zandige laag en de lemige laag. Deze structuren zijn ontstaan voor de inwerking van vorst-dooicycli op waterverzadigd sediment.
Foto 4: Dikke leemlaag in het lemig dekzand




Dikkere leemlaag, zo'n 10 cm dik, waarin golvende structuren zichtbaar zijn, eveneens door kryoturbatie veroorzaakt.